Totuși, riscurile financiare pot compromite investiția. În acest blog vom vorbi despre riscurile și momentele la care trebuie să trageți atenție înainte de a procura o afacere.
Este necesar de determinat dacă afacerea care dorești să o cumperi în genere este profitabilă sau înregistrează pierderi pentru ultima perioadă. Analizează tendințele veniturilor și a profitului din ultimii ani. O creștere constantă este un semn pozitiv, iar scăderea și chiar stagnarea indică probleme potențiale.
Solicită și analizează cu atenție bilanțurile, conturile de profit, conturile de pierdere și fluxurile de numerar din ultimii ani, asigură-te că toate rapoartele financiare au fost depuse la timp și sunt corecte.
Dacă ai dubii, solicită un audit pentru a verifica acuratețea și corectitudinea datelor contabile precum și depistarea neregularităților companiei pe care intenționați să o procurați.
Odată cu compania achiziționată, ca să nu te trezești și cu datoriile sale, acordă o atenție specială contractelor și acordurilor încheiate de companie, ca exemplu contracte de împrumut, contracte cu furnizorii sau contracte de închiriere, ideal ar fi dacă veți putea primi și actele de verificare cu furnizorii companiei, măcar cu cei mai mari contragenți.
Verifică dacă există procese sau litigii în curs, acestea pot duce la datorii neașteptate.
Pentru a te asigura de asemenea probleme, o decizie bună ar fi să încheiați o înțelegere la notar care presupune că toate datoriile
care nu au fost depistate la cumpărarea companiei și aparțin perioadei până la procurarea firmei, rămân în responsabilitatea proprietarului precedent.
Nu te limita la cifre, e nevoie să înțelegi cum funcționează afacerea zi de zi: cine și ce face, cum se desfășoară procesele și care sunt relațiile cu furnizorii și clienții.
Află care sunt responsabilitățile tale ca nou director și ce cunoștințe trebuie să deții, deseori la schimbarea administrației afacerea suferă fiindcă o mare parte din operațiuni importante erau realizate anume de conducător. Afacerea fără anumite proceduri clare și unei sisteme care lucrează “fără cap” nu este una reușită.
Caută recenzii și comentarii online, pe rețelele sociale și pe alte platforme, discută cu clienți fideli pentru a obține o înțelegere directă asupra calității produselor sau serviciilor oferite.
Deasemenea ar trebui să evaluați poziția companiei pe piață, concurența și tendințele din industrie și să analizați structura echipei, competențele angajaților și riscul de pierdere a personalului cheie după procedura de vînzare-cumpărare a afacerii.
Achiziționarea unei afaceri este o decizie majoră care necesită o analiză atentă și o abordare prudentă.